Hej!

Här nedan finner ni frågor samt svar som är skickade till min "Fråga Henke-mejl", ni kan se om ni hittar svar på era frågor här.

Om ni inte hittar svar på Er specifika fråga går det bra att mejla via
"Fråga Henke"-formuläret.

Gula genomslag på vitmålad yta....

Hej!
Jag har en gammal trätrappa som jag nu försöker måla vit.
Jag använder Beckers "elegant" aqua lackfärg, halvblank 40.
Men efter två varv ser jag att det blir flammigt, eller hur ska jag förklara så att du för står, det blir som gulaktigt på vissa ställen.
Det är inte för att någon färg lyser igenom.
Vad händer och vad kan jag göra för att få trappen vit?
Detta har hänt med en helt annan vit färg som jag målade med i sommar på en stol som inte heller behagade bli vit fast jag målade 4 eller 5 gånger.
Om du inte förstår hur jag menar så mejlar jag gärna en bild om det blir lättare att svara på min fråga.

 

Svar:

Det som inträffat i din trappa och förmodligen även på din stol kallas för Taningenomslag. Tanin finns naturligt i trä och slår ofta igenom just vattenburen färg som gula missfärgningar om man inte spärrmålar med en grundfärg eller med schellack.  Man kan hålla på och "måla ihjäl sig " men det kommer alltid att slå igenom ändå om man inte grund/spärrmålar.
Men för att få ordning på din trappa så skall du måla med antingen Alcro Panelgrund eller Jotun Kvist och Spärrgrundning.
Måla någon av dessa färger direkt ovanpå den färg du målat med och låt den torka. I vissa fall kan man behöva upprepa målningen med spärrfärgen för att få bästa resultat, men eftersom du redan målat ett par gånger så tror jag det räcker med 1 gg med grundfärgen.
Nu är det ju alltid så att det kan bero på andra saker att det blir gult i din trappa, men det är troligtvis det som jag beskrivit, men som alltid så provmåla på ett trappsteg först för att se hur det blir, innan du ger dig på att grundmåla alltihop.
Uppstår det mera frågor så är det bara o mejla mig så skall jag försöka hjälpa dig mera:-)

Mvh: Henke


Inlagd av: Filip, 2016-04-04 @ 14:04:9
Har tvättat och och slipade sedan har jag grundat med fluggers wood tex utegrund men får genomslag. Panelen är lackad eller laserad innan.

Inlagd av: Filip, 2016-04-04 @ 13:54:0
Har tvättat och och slipade sedan har jag grundat med fluggers wood tex utegrund men får genomslag. Panelen är lackad eller laserad innan.

Skriv en kommentar


Tipsa en vän om denna nyhet:


« Visa alla nyheter
Publicerad 2012-02-17, 10:45
Uppdaterad 2012-02-17, 10:45

Prenumerera på Henkes nyhetsbrev!


Ja, jag vill anmäla mig till e-postlistan!
Jag finns på e-postlistan och vill bli borttagen!
Ett fel uppstod. Det dokument du valt kunde inte hittas. Kontakta administratören.