Du är här: Inspiration & Nyheter

Inspiration & Nyheter

2018-08-17, 13:05

Mera nytt!

Tjena!Under den här rubiken kommer jag att lägga upp saker som rör just badrumsrenovering.

Badrumsrenovering

Tjena!

Under den här rubiken kommer jag att lägga upp saker som rör just badrumsrenovering. Det är mycket att tänka på när man skall renovera sitt badrum, vilket material skall man välja?, kan man montera väggmatta eller kakel&klinker själv? ,eller skall man anlita en firma osv, osv. 

I mitt arbete stöter jag nästan dagligen på kunder som har frågor som rör just badrumsrenovering, så jag tänkte att jag skulle dela med mig om mina tips och tankar om just dett här. 

Jag kommer att hänvisa en hel del till GVK AB Svensk Våtrumskontroll, som har mycket bra information om vad det är för branschregler som finns osv när det handlar om att ha hållbara och vattentäta badrum i våra hem. Kolla mer här: http://www.henkesmalartips.se/sv/index.html

Ha det så gött!

Mvh; Henke 

badrumsrenovering,henkesmålartips.se badrum,duscha,handfat,toaletter

2018-08-17, 11:46

Ny kategori-TAKBEKLÄDNAD

Tjena !Under den här rubriken kommer jag att lägga upp intressant information som handlar om hur man tar hand om sitt tak på bästa vis.

Takbeläggning

Tjena !

Under den här rubriken kommer jag att lägga upp intressant information som handlar om hur man tar hand om sitt tak på bästa vis. Taket hör ju till en av de viktigare delarna på huset, utan ett väl fungerande tak så får man en massa problem, t.ex med vattenläckage som resulterar i vattenskador på vinden mm. 

Ett tips är att regelbundet kolla över sitt tak, kolla det gärna både vår och höst för att kolla så att det inte hänt något konstigt med taket under vintern, och kolla på hösten så att hängrännor och stuprör är hela samt rena från löv och kvistar och annat skräp som kan göra att vattnet inte kan rinna ordentligt. 

Här kommer även att finnas tips på olika företag runt om i landet som kan hjälpa till när du känner att du behöver se över ditt tak, eller kanske byta takpannor, plåt, papp osv. Kolla mer här: http://www.henkesmalartips.se/sv/-takbelaggning.html

Ha det så gött!!

Mvh; Henke 

takbeklädnad,tak,takläggning,tegelpannor,takplåt,hängrännor,stuprör,takläggare,valsat plåttak

2018-08-12, 12:00

5 tips när du skall välja tapet

Att välja tapet kan ibland vara lite trixigt...

Tjena !

Att välja tapet kan ibland vara lite trixigt, hur skall man tänka?, vad passar till vad?, passar den tapet jag väljer till angränsande rum osv ,osv. på Boråstapeter´s hemsida hittade jag lite tips om hur man kan tänka när det gäller val av tapet.

Ha det gött!!

Mvh; Henke 

bilder och text nedan från borostapeter.se

Krickelins 5 bästa tips när du ska välja tapet

Ta del av Krickelins tips när du ska välja tapet. Hur ska man tänka när det gäller mönster och kulör? Krickelin visar några mönster från nya kollektionen In Bloom.

Krickelin ger sina bästa tips att välja tapet

I bilden ovan ser du bland annat tapeterna Thistle, Chestnut Blossom och Carnation Garden från kollektionen In Bloom.

Det kan vara minst sagt svårt att välja tapet. Utbudet av mönster och kulörer är enormt, och när man väl står där och tror att man har bestämt sig för ett mönster hittar man ett annat lika vackert som man faller pladask för eller en ny färgställning som lockar vilket gör tapetvalet ännu svårare. Jag har tapetserat många väggar i mitt hem och nyckeln till ett bra och hållbart val är att förbereda det noggrant annars är det lätt att bli förvirrad och osäker på vad som passar där hemma. 

Tapeten Thistle i tre färgställningar

Fem snabba tips!

1. Jag brukar ofta välja det mönster jag blir förälskad i först, det ska kännas rätt i magen. Men jag har också noga tänkt igenom så att tapeten passar min stil och skapar en fin helhet med andra rum i mitt boende.

2. Innan jag bestämmer mig beställer jag hem tapetprover på de mönster och färgställningar som jag är intresserad av via Borastapeter.se för att se hur de passar i just mitt hem.

3. Det är bra att välja en kulör som stämmer överens med de andra rummen i hemmet tycker jag, då skapas harmoni och de blir som en röd tråd i bostaden.

4. Att blanda mönster är jättefint, bara man tänker på att kulören går igenom på något vis så att man skapar en fin helhet.

5. Var inte rädd för att tapetsera alla väggar i rummet, det blir då en mjukare känsla i rummet.

Lycka till!

Krickelin

2018-08-10, 13:49

Få bättre utsikt – så rengör du kapellfönstren

Litet tips som riktar sig till båtägare som vill rengöra sina kapellfönster

Tjena !

Att Jotun tillverkar bra färg vet de flesta som provat deras produkter, kanske du har målat ditt hus med Jotun Demidekk, eller snickerier invändigt med Supreme Finish?, hursomhelst så gör Jotun bra grejer, de har även bra produkter till dig som har båt, jag hittade ett bra reportage om hur man kan rengöra sina kapellfönster på båten.

Mvh; Henke 

Text och bilder nedan från Jotun.se

 

Få bättre utsikt – så rengör du kapellfönstren

Få bättre utsikt – så rengör du kapellfönstren

Med tiden kan havs-och sjövatten göra att fönstren på kapellet blir matta och behöver en uppfräschning. En vanlig fråga från båtägare är hur man enklast rengör fönstren på kapellet för att få bättre sikt under färd samt bättre intryck av båten som helhet. Fönstren kan enkelt rengöras även när kapellet är monterat på båten. Använd då Jotun Yachting Textile Cleaner för att få bort smutsen.

Så här gör du för att få ett rena och snygga kapellfönster på båten:

 • Skölj kapellet och fönstren med färskvatten
 • För att tvätta fönstren, späd ut Textile Cleaner med färskvatten i förhållandet 1:20.
 • Applicera Textile Cleaner med sprayflaska, svamp eller en mikrofiberduk.
 • Rengör ytan med en ren svamp eller trasa.
 • Låt verka i 10-15 minuter.
 • Skölj väl med färskvatten.

 Textile Cleaner

Textile Cleaner

 • Tvättmedel för kapell, persienner, kuddar och andra textilier
 • Biologiskt nedbrytbar
 • Innehåller inga lösningsmedel

Rengöring av hela kapellet

Textile Cleaner kan självfallet även användas för rengöring av resten av kapellet och andra textilier på båten. För vanlig tvätt spädes produkten 1:3 med färskvatten och för mycket smutsiga ytor kan den användas outspädd. Om du fått mögel på exempel flytvästar, båtkuddar eller liknande kan du använda Jotun Yachting Mildew Remover som effektivt tar bort mögel och alger från textilierna.

 

 

Läs mer här om rengöring av båtens textilier och kapell.

Kom ihåg att impregnera det rengjorda kapellet när du är klar. Använd Textile Watershield för att hålla kapellet smuts-och vattenavvisande.

Rengör båtkapellet

Funderar du på hur du ska få teaken på båten att se snygg ut igen? Läs artikeln om hur du rengör och skyddar teak.

2018-08-09, 16:43

Sprutmålning med Wagner färgsprutor

Tjena!Det finns väldigt bra färgsprutor på marknaden som kan hjälpa dig i din målning samt underlätta vid stora målningsprojekt.

Tjena!

Det finns väldigt bra färgsprutor på marknaden som kan hjälpa dig i din målning samt underlätta vid stora målningsprojekt.

Skall du t.ex måla huset  så finns det färgsprutor som man kan antingen hyra eller köpa. Wagner har gjort färgsprutor i många år, närmare bestämt i 50 år, och utvecklingen på färgsprutor går framåt med stormsteg och de blir bättre och bättre. Jag har gjort en liten film med olika färgsprutor från just Wagner, medverkande på filmen är Stefan Johansson som är säljare på Wagner-Group.

Ha det gött!

Med vänlig hälsning,; Henke

 

2018-08-09, 16:30

Bra fasadpenslar när du målar huset.

Här kommer en liten film om bra penslar när du målar ditt hus.

Tjena !

Här kommer en liten film om bra penslar när du målar ditt hus.

Med vänlig hälsning,; Henke

 

2018-08-09, 13:50

Bin med kulörta kupor

Cirka en timma nordväst om Uppsala träffar vi Jeanette Almgren och hennes nio Östervåla-bikupor, som genom Alcro Färgfonden fått en lila kulör lika vacker som ängarnas midsommarblomster.


Tjena !

Här kommer ett fint reportage om en biodlare i Uppsala som fått vackra bikupor tack vare Alcro Färgfond:-) 

Alll text och bilder är från Alcro.se - Trendbloggen

Mvh; Henke 

Cirka en timma nordväst om Uppsala träffar vi Jeanette Almgren och hennes nio Östervåla-bikupor, som genom Alcro Färgfonden fått en lila kulör lika vacker som ängarnas midsommarblomster.

Foto: Lina Östling

Bina surrar kring kuporna och bryr sig inte märkbart om vårt besök hos Jeanette. Det gör däremot hennes båda hundar och de två katterna som ligger på gräset och lapar i sig allt vad denna soliga dag har att erbjuda.

Foto: Lina Östling

Jeanette berättar att det är femte sommaren som hon och hennes man har bikupor. Tillsamman har de 19 stycken. Men det är bara Jeanettes som fått den lila kulören 4040-R60B.

– Min älsklingsblomma är midsommarblomstern och jag ville ha en kulör till bikuporna som påminner om den. De blir som smycken i trädgården.

Foto: Lina Östling

Vi kliver i overallerna, får på oss handskar och ett skydd för ansiktet. Även om bina är snälla så känner varken de eller vi för att få dem innanför kläderna.

Foto: Lina Östling

Att bin är fantastiska vet säkert många, men att de är så fantastiska var en aning häpnadsväckande. Till exempel kan vi tacka bin för nästan allt vi serverar på frukostbordet. Ungefär en tredjedel av vår mat kommer från växter som bin pollinerar. Bin ger honung, men framförallt är de livsviktiga. Utan bin skulle allt som pollineras försvinna.

Foto: Lina Östling

Jeanette öppnar med van hand en av kuporna och duschar försiktigt med en blomspruta.

– Då tror bina att det är dåligt väder och kryper neråt i kupan, berättar Jeanette och tar upp en ram som dignar av bin, honung och celler där nya bin utvecklas.

Drottningen är markerad med en liten vit prick. Vi ser tydligt hur hon kryper runt och letar efter nystädade celler att lägga ner ägg i. Ja det är sant, celler är nystädade av det föregående arbetsbiet som kläckts där.

– Genom att drottningen är markerad med en vit prick vet vi vilket år hon kom till. Varje år har olika färg och det blir därför lätt att hålla reda på hur gammal hon är, berättar Jeanette.

Foto: Lina Östling

En bidrottning är effektiv i ungefär 3-5 år, sedan blir hon trött och kommer tillslut att bli utmanad av en ny drottningkandidat. Den första drottningkandidaten som kläcks i en kupa kryper ut och river sedan upp de andra drottningcellerna, för att sedan runda av med att döda den nuvarande drottningen. Ett hårt liv kan tyckas men bina vet själva vad som är bäst för ett väl fungerande bisamhälle.

Foto: Lina Östling

Jeanette berättar hur arbetsbiets livcykel fungerar. Att de först städar sin cell, sedan blir de amningsbin och hjälper till att mata andra larver. Därefter blir de byggbin, som bygger och lagar i kupan, sedan mottagarbin som tar emot nektar och vatten som kommer utifrån. När deras giftkörtlar är utvecklade blir de vaktbin, då vaktar de kupan från hot och snyltgäster. Till sist blir de flygbin, som det hörs på namnet flyger de ut och hämtar nektar, pollen och vatten. Under hela vår- och sommarhalvåret samlar de för att stärka sitt vinterförråd av honung och mat

Foto: Lina Östling

Hon förklarar också konsekvenserna av starka bekämningsmedel, som neonikotinoider och vad som händer om bina bara får en sorts blomma.

– Neonikotinoider gör att bina blir dementa och att de tillslut inte hittar hem till kupan. Det leder till ökad bidöd. Bina vill också pollen från olika blommor, som ett smörgårdsbord. De blir uttråkade av att till exempel bara äta raps. Det som att vi skulle äta köttbullar varje dag. Om man bara sår in en blomremsa i kanten av åkern så ökar pollineringen.

Foto: Lina Östling

Vi pratar vidare över en bit hembakad rabarberpaj. Bina får jobba vidare i fred och vi har fått nya perspektiv på dessa små steklar och deras storhet i vår natur.

Detta kan du göra själv för att öka pollineringen:

 •  Plantera dragväxter i din trädgård eller på balkongen, så som lavendel, honungsros, humle eller vitklöver
 •  Placera vattenbad i trädgården. Bin är vegetarianer och får protein via pollen. Men törstiga blir de.
 •  Om du har åker, plantera olika blommor i dikeskanten, det finns färdiga fröpåsar med en mix.
 •  Läs mer om bin på https://www.naturskyddsforeningen.se/radda-bin

 


2018-08-09, 13:37

Ny färg- Alcro Solist

Tjena !Det har kommit en ny fasadfärg från Alcro som heter Solist. Det är en ommålningsfärg för träfasader som du bara behöver måla en gång för att få ett nymålat hus.

Tjena !

Det har kommit en ny fasadfärg från Alcro som heter Solist. Det är en ommålningsfärg för träfasader som du bara behöver måla en gång för att få ett nymålat hus.

I texten här kan du läsa lite vad Alcro skriver om just Solist. Kanske det kan vara en färg för dig och ditt måleriprojekt under sommaren?

Vad det är som gör Solist så unikt?

-Det unika är såklart först och främst att du inte behöver stryka på med två lager färg som med andra fasadfärger och att den kan målas på nästan vilken yta som helst. Den passar alltså för fasader målat både med alkyd- eller akrylatfärg. Det enda undantaget är för fasader målade med linoljefärg eller slamfärg. Det här är alltså färgen för dig som vill lägga tiden på något annat än målning. En liten revolution i färgvärlden skulle jag vilja säga.

Spelar det någon roll hur slitet huset är?

-Jo men det gör det. Om huset är riktigt slitet eller om huset ska målas för första gången så rekommenderar vi systemmålning med grundolja, grundfärg och två lager täckfärg som t.ex. med Alcro Bestå.

Hur ska färgen strykas på?

-För bästa resultat rekommenderas roller och efterstrykning med pensel. Vi har tagit fram ett paket med de verktyg som behövs inklusive ett nät som placeras i färgburken och hjälper till att ge en jämn färgmängd på rollern.

Om jag t.ex. skulle ha ett mörkt hus som jag vill måla om vitt funkar det fortfarande bara med en strykning?

-Solist klarar de allra flesta kulörskillnader men med vissa undantag som t.ex. om du har en svart fasad som du vill måla vit. Då behöver du se till att du verkligen får på rikligt med färg eller byta till systemmålning som med Alcro Bestå t.ex.

Färgen är ganska trögflytande, betyder det att den torkar långsammare?

-Tvärtom, Solist torkar snabbt. Efter ca en timme är den klibbfri.] 


Är du nyfiken på Alcro Solist? Det här är vad som gäller när du målar:

1. Fasaden ska vara i hyfsat skick. Dvs inte flagad och inte stora trärena partier. Alcro Solist fungerar på alla typer av tidigare färg förutom slam- och linoljefärg.

2. Alcro Solist ska inte spädas och inte sprutmålas. Då färgen är ganska trög applicerar man den med en långhårig roller 70 mm bred, och efterstrykes med en halvrundad utomhuspensel med blandborst. Nätet fyller en viktig funktion för att färgmängden på rollern ska bli jämn. För bästa resultat följ den rekommenderade åtgången på burken. Efterstrykning med pensel görs för att få en slät yta.

 

och här kommer en liten film:-)

2018-08-09, 13:35

Fasadmålning- Fasadbesiktning

Det uppstår en hel del frågor både under arbetets gång samt innan man börjar att måla om sitt hus. Vad skall man tänka på?, vad börjar man med? , måste man tvätta? vilken typ av färg är det målat med förut på mitt hus? , behöver jag grundmåla? osv osv.... om man tycker det är rörigt och besvärligt så finns det bra hjälp att få:-)

Tjena !

Att det är ett stort jobb att måla huset vet nog de flesta som gjort detta någon gång. Man vill ju också att det blir så bra som möjligt och att färgen man köpt skall hålla sin kulör länge samt skydda fasaden i många år.

Det uppstår en hel del frågor både under arbetets gång samt innan man börjar att måla om sitt hus. Vad  skall man tänka på?, vad börjar man med? , måste man tvätta? vilken typ av färg är det målat med förut på mitt hus? , behöver jag grundmåla? osv osv....    om man tycker det är rörigt och besvärligt så finns det bra hjälp att få:-)

Fasadbesiktning

Ta kontakt med din lokala färghandlare och be om en Fasadbesiktning, det är ett bra sätt för att få all den hjälp du behöver inför din målning.  Alcro har många utbildade Fasadexperter runt omkring i landet, inte bara i Stockholm eller Göteborg och Malmö som en del tror, på T.ex Colorama kedjan som finns på ett flertal orter finns det många av Alcro´s  Fasadexperter som kan hjälpa dig på bästa sätt.

Nedan följer lite mer info om just en fasadbesiktning samt en liten film, allt materialet kommer från Alcro.se

ALLT DET HÄR INGÅR:

- Besiktning och utvärdering av fasadens ytskikt

- Noteringar om brister som kan skada fasaden, till exempel läckande hängrännor eller fuktbindande buskage

- Ytlig kontroll av puts på sockel och fasad

- Analys av den färgtyp som huset är målat med idag

- Rekommendation om lämplig färgkvalitet, kulör och färgåtgång för ommålningen

- Rådgivning om hjälpmedel som underlättar arbetet: verktyg, ställningar, skylift med mera

- Arbetsråd om tvättning, skrapning och eventuella andra förarbeten

- Anvisningar och arbetsråd för målning

- Skriftligt protokoll när besiktningen är klar

Därför behöver du en fasadexpert:

En stor del av alla färgreklamationer beror på handhavandefel. Det kan till exempel handla om bristfälligt förarbete eller att färgtypen inte passar med befintligt underlag. Oavsett fasadens skick är det smart att låta Alcro Fasadexperten göra en besiktning. Extra viktigt blir det om du känner igen något av följande:

- Fukt och rötskador
- För många lager färg
- Fel färg har målats på tidigare
- Mögel
- Blåsbildning
- Flagnande färg

 

2018-08-09, 13:28

Med Anza Platinum målar du snabbare.

Tjena !Att måla huset är kanske något du tänkt göra under din semester, då kan det ju vara bra ifall du har en pensel som gör att jobbet går fortare så du får mer fritid över som du kan spendera på andra saker.

Tjena !

Att måla huset är kanske något du tänkt göra under din semester, då kan det ju vara bra ifall du har en pensel som gör att jobbet går fortare så du får mer fritid över som du kan spendera på andra saker.

Anza Platinum är just den pensel som du skall testa då, och kolla in den här lilla filmen så förstår du varför:-)

Med vänlig hälsning,; Henke

text och film nedan från anza.se

Vår nya fasadpensel har en ny och förbättrad borst som fördelar färgen optimalt och låter dig måla längre per dopp. Detta gör den till vår ­snabbaste fasadpensel någonsin. Tillsammans med den nya fasadpenseln kommer en praktisk förvaringsask som håller färgen fuktig i upptill 2 veckor. Mindre kladd och enklare att komma igång efter pausen.

 


Just nu visas nyhet 1 - 10 av totalt 173.  |  Nästa sida »

Prenumerera på uppdateringar:

Ange din e-postadress nedan om du vill få ett e-post när en uppdatering sker på denna sida.