Du är här: Inspiration & Nyheter

Inspiration & Nyheter

2019-09-24, 13:48

Måla uterummet

Tjena!I våras så bestämde jag mig för att måla om vårt uterum. Det har varit i behov av ommålning ett tag nu, men tiden har inte riktigt funnits förrän nu.

Måla uterummet

Tjena!

I våras så bestämde jag mig för att måla om vårt uterum. Det har varit i behov av ommålning ett tag nu, men tiden har inte riktigt funnits förrän nu.

 

Uterummet består mest av målad träpanel och fönsterpartier, taket är av plåt som ligger på reglar. Vid ena fönsterpartiet så var virket så dåligt så jag bytte ut det mot nytt virke innan jag började måla och fixa. Jag tänkte inte måla om golvet så det täckte jag in med sk mjölkpapp, det är en typ av skyddspapp som är plastad och tål fukt och vaten betydligt bättre än vanlig täckpapp, bra när man är utomhus och grejar.

Läs mera här: MÅLA UTERUMMET

Mvh; Henke 

2019-09-18, 12:13

Ny väggfärg Jotun LADY Wonderwall

Vår mest robusta väggfärg – nu ännu mattare!

Vår mest robusta väggfärg – nu ännu mattare!

all text och alla bilder från jotun.se

Mvh; Henke 

Vår mest robusta väggfärg – nu ännu mattare! 

Nya LADY Wonderwallär den matta och vackra färgen du kan använda överallt, även på de mest utsatta ställena i huset. Den nya LADY Wonderwall har blivit ännu mattare samtidigt som den är extremt slitstark och fläckavvisande. Färgen på köksväggarna är LADY Wonderwall 11175 Adventure.

Mattare och vackrare

Nya LADY Wonderwall har en glansgrad på 5, något som gör att den är mattare än tidigare, och med mindre bländning får du än ännu bättre färgupplevelse. – Men, det ska mer till än att ”bara” sänka glansgraden för att uppnå en vacker finish för finish handlar om mer än glansgrader. Nya LADY Wonderwall har också en jämnare yta och mycket bra påföringsegenskaper. Detta gör det enklare att uppnå ett vackert resultat.

Extrem slitstyrka

LADY Wonderwall har behållit sina robusta egenskaper och är lika slitstark som tidigare – en extrem slitstyrka. Den har en suverän tvättbarhet med en fläckavvisande yta som gör det enkelt att hålla väggen ren. Väggen håller sig matt och vacker – tvätt efter tvätt. Denna färg kan användas överallt, även på de mest utsatta ställena i huset. I gengäld får du ett varaktigt vackert och matt resultat.

8546 Local Green

Tänk grönt! LADY Wonderwall8546 Local Green är som skapat för att hålla länge!

Medvetenhet kring hållbarhet

Vi blir mer och mer medvetna kring miljöval. Hållbarhet är mainstream och varkaktiga lösningar betyder mycket för oss. Vi vill ha kvalitet och hållbara lösningar och gärna utan att kompromissas med estetik.

Matta ytor har regerat trendbilden ett tag nu. Blanka färger har traditionellt använts på ytor som är utsatta för mycket slitage och frekvent rengöring, som kök, hall och trappor. Nya LADY Wonderwallhar unika egenskaper med tanke på just varaktighet. Samtidigt är den helt rätt i tid. Nu kan du få en matt, vacker finish också på de mest utsatta ytorna i ditt hem.

Med traditionellt matta färger blir ytan uppgnuggad när man skrubbar hårt. Nya LADY Wonderwall är mattare och har en vacker finish samtidigt som den har lika robusta filmegenskaper som en färg med 25  i glans. Färgens unika egenskaper när det kommer till slitstyrka och fläckavvisning gör att den tål vardagens bruk. Väggarna håller sig lika matta och vackra.

Bäst i test

Vår Nyhet är testad mot 16 andra färger med motsvarande egenskaper och med glansgrad upp till 25.

Resultatet av de omfattande testerna visar att den nya LADY Wonderwall är bäst i test! Detta gör att man tryggt kan göra ett varaktigt och hållbart val!

LADY-11175-Adventure_11174-Curious-Mind

LADY Wonderwall – bäst i test – och vackert matt! Färgen på väggen i förgrunden är LADY Wonderwall11175 Adventureoch den gula väggen i bakgrunden är målad med LADY Pure Color 11174 Curious Mind.

2019-09-18, 12:08

Ny färgkarta från Jotun- LADY 2020

12 helt nya vackra kulörer från LADYJotun LADY lanserar en ny färgkarta med 12 nya färger - var och en med en tydlig karaktär och sin egen personlighet.

Lady 2020

Ett nytt decennium markerar ofta en större förändring – och för många är det en tid att reflektera över framtiden. LADY Pure Color 8546 Local Greenpå bilden ovan är en av säsongens nya färger från Jotun och LADY!

Vi firar det nya årtiondet genom att lansera 12 helt nya färger från LADY!

Ny färgkarta från LADY

Två gyllene nyheter! LADY Pure Color 11174 Curious Mind på väggen bakom skåpet – och den ljusare nyansen LADY 11173 Humble Yellow(krökt vägg till vänster).

2020 – Ett nytt årtionde!

– 2020 representerar ett nytt årtionde och många av oss längtar då efter lite förändring i livet, att lära oss något nytt, resa eller bara dagdrömma lite mer. Oavsett vad man vill göra så är ett bra ställe att börja på i vårt eget hem. Det säger Lisbeth Larsen, Jotuns Globala Kulörchef, som har lett arbetet med att utveckla det nya färgkonceptet.

– När vi ska ta fram en ny färg, frågar vi oss alltid själva vad vi önskar att färgen ska uttrycka, säger Larsen. För, det handlar om mer än en ny färg. Det handlar om en tolkning av tendenser i samhället och vad vi tror kommer vara viktigt för folk framöver. Detta vill vi stödja med våra färger.

Ny färgkarta från LADY

Dröm dig bort med denna inbjudande färg! LADY Pure Color 20142 Daydream.

alla bilder och all text kommer från jotun.se
Mvh; Henke 
2019-09-06, 10:23

Nya tapettrenden

Nya tapettrenden-motivtapeter som ger lugn och harmoni...

Tjena !

Jag hittade ett litet reportage om tapettrender som jag tänkte visa, jag tycker att tapeter är ett relativt lätt sätt att förändra känslan i ett rum, fototapeter har ju funnits länge, men nu är dom extra fina och detaljerade tack vare digitaltryck. De flesta fototapeter är av sk Easy-up kvalite´dvs man rullar limmet på väggen. Den text och de bilder som kommer nedan är alltså inte jag som skrivet utan   allt material är från Hus&Hem, och bilderna är från Egmont Publishing Digital AB, text är skriven av Åsa Albinsson. 

 

Mvh; Henke 

Nya tapettrenden - motivtapeter som ger lugn och harmoni

Åsa Albinsson
2 timmar sedan

Muraltapet ur kollektionen ”Vivid” från nederländska Eijffinger © Hus & Hem Muraltapet ur kollektionen ”Vivid” från nederländska Eijffinger

Nu ska väggarna dekoreras med tapeter igen. En målerisk motivtapet ger en avkopplande känsla och motivet kan man drömma sig bort i. Här listar vi våra favoriter.

© Tillhandahålls av Egmont Publishing Digital AB

Landskapstapet "Earth" som säljs i paneler för ett komplett motiv, Midbec.

Måleriska tapeter täcker in allt från blommönster till tropiska landskap.

– I det här temat samsas många av de andra trenderna, som blommönster och tropiska landskap. Men vi ser också en tydlig trend med mer abstrakta landskap. Det kan till exempel vara dimmiga bergsformationer,

en havshorisont, fjällandskap eller mer nostalgiska motiv som minner om historiskt måleri, säger designern och trendexperten Torhild Rustenberg.

De måleriska väggarna är en trend på uppgång, menar Matilda Appelberg, stylist och inredare på Hus & Hem. Det är tapeter som flörtar med vår nostalgiska sida, samtidigt som de berättar en historia.

– En motivtapet är ett enkelt sätt att skapa en stil och en känsla i rummet, just för att de är så uttrycksfulla. Den här typen av tapeter förmedlar verkligen en sinnesstämning, och ger lugn och harmoni. Tapeterna

är ofta mjuka i färg och form och inbjuder till samtal och vila, samtidigt som de är ett rejält blickfång hemma.

De måleriska tapeterna passar utmärkt  i sovrum, i bibliotek eller i hemmakontor. Just de miljöer där man behöver både vila och koncentration, och en paus från vardagens stress och krav.

© Tillhandahålls av Egmont Publishing Digital AB

Muraltapet ur kollektionen "Vivid" från nederländska Eijffinger

© Tillhandahålls av Egmont Publishing Digital AB

Dimman lättar. "Morning Woods" med motiv från den svenska fjällvärlden, av naturfotografen Martin Olson.  Kullastintan.se.

© Tillhandahålls av Egmont Publishing Digital AB

Tapet "Aaru Heather Teal", ur kollektionen "Elements", Intrade.

© Tillhandahålls av Egmont Publishing Digital AB
© Tillhandahålls av Egmont Publishing Digital AB

Hemtrevlig Sundbornkänsla blir det med kollektionen "Karin & Carl", Rebel Walls.


2019-08-31, 10:27

Frågor och svar

Delar med mig av lite frågor och svar...

Tjena !

Jag får en hel del mejl från er trevliga besökare på min sida, TACK för det!!  Jag tänkte dela med mig lite av några här, kanske kan du hitta svaret på just din fråga här oxå:-)  

 

 

FRÅGA:

Hej Henke! Har tänkt renovera mitt ekbord, det är oljat med med vaxolja.Kan jag slipa ner detta och olja med OSMO vitpigmenterad hårdvax?

 

SVAR:

Tjena ! Japp, det går fint, slipa inte med för fint papper när du gör sista slipningen för då stänger du träfibrerna lite för mycket och då kan oljan få svårt att tränga ner ordentligt och ytna kan bli flammig, så slipa inte med finare än  100 korn. 

Lycka till ! Mvh: Henke 

 

FRÅGA:

HUR gör jag om jag vill spackla väggar av spånskiva utan att det kommer att spricka i skarvarna?

SVAR:

Ok, eftersom det inte är en fasad kant på spånskivor som det är på t.ex gipsskivor så tycker jag det är bäst att använda en vanlig glasfiberemsa som du sätter över skarven och sedan spacklar över med ett sandspackel för väggar, det är svårt att få en skivskarv på spånskiva att bli  riktigt bra och hållbar eftersom den sväller och krymper lite beroende på luftfuktighet, normala sättningar i huset osv, men jag tycker ändå att detta funkar bäst.

Mvh; Henke 

 

FRÅGA:

Kan man tapetsera på skjutdörrar (garderob) med spegelglas?

 

SVAR:

Nej, det är inget jag rekommenderar eftersom det är svårt för limmet att fästa på just spegelglaset.

Mvh: Henke 

 

FRÅGA:

Hej ! Jag och min sambo har gjort det stora misstaget att måla vårt obehandlade furutak med vit  takfärg utan att använda spärrgrund. Nu ser vi att gula missfärgningar lyser igenom. Kan vi måla en spärrgrund nu i efterhand och sedan stryka på ett lager färg till eller har vi gjort bort oss helt?

SVAR:

Tjena ! 

Japp, ni kan måla en spärrgrund på den färg ni har i taket nu, kan tipsa om JOTUN Kvist&Spärrgrund, kanonfärg som funkar riktigt bra!

Mvh; Henke 

 

 

 

 

 

2019-08-10, 10:29

Fasadmålning- Fasadbesiktning

Tjena !Att det är ett stort jobb att måla huset vet nog de flesta som gjort detta någon gång. Man vill ju också att det blir så bra som möjligt och att färgen man köpt skall hålla sin kulör länge samt skydda fasaden i många år.

Fasadmålning- Fasadbesiktning

Tjena !

Att det är ett stort jobb att måla huset vet nog de flesta som gjort detta någon gång. Man vill ju också att det blir så bra som möjligt och att färgen man köpt skall hålla sin kulör länge samt skydda fasaden i många år.

Det uppstår en hel del frågor både under arbetets gång samt innan man börjar att måla om sitt hus. Vad  skall man tänka på?, vad börjar man med? , måste man tvätta? vilken typ av färg är det målat med förut på mitt hus? , behöver jag grundmåla? osv osv....    om man tycker det är rörigt och besvärligt så finns det bra hjälp att få:-)

Fasadbesiktning

Ta kontakt med din lokala färghandlare och be om en Fasadbesiktning, det är ett bra sätt för att få all den hjälp du behöver inför din målning.  Alcro har många utbildade Fasadexperter runt omkring i landet, inte bara i Stockholm eller Göteborg och Malmö som en del tror, på T.ex Colorama kedjan som finns på ett flertal orter finns det många av Alcro´s  Fasadexperter som kan hjälpa dig på bästa sätt.

Nedan följer lite mer info om just en fasadbesiktning samt en liten film, allt materialet kommer från Alcro.se

ALLT DET HÄR INGÅR:

- Besiktning och utvärdering av fasadens ytskikt

- Noteringar om brister som kan skada fasaden, till exempel läckande hängrännor eller fuktbindande buskage

- Ytlig kontroll av puts på sockel och fasad

- Analys av den färgtyp som huset är målat med idag

- Rekommendation om lämplig färgkvalitet, kulör och färgåtgång för ommålningen

- Rådgivning om hjälpmedel som underlättar arbetet: verktyg, ställningar, skylift med mera

- Arbetsråd om tvättning, skrapning och eventuella andra förarbeten

- Anvisningar och arbetsråd för målning

- Skriftligt protokoll när besiktningen är klar

Därför behöver du en fasadexpert:

En stor del av alla färgreklamationer beror på handhavandefel. Det kan till exempel handla om bristfälligt förarbete eller att färgtypen inte passar med befintligt underlag. Oavsett fasadens skick är det smart att låta Alcro Fasadexperten göra en besiktning. Extra viktigt blir det om du känner igen något av följande:

- Fukt och rötskador
- För många lager färg
- Fel färg har målats på tidigare
- Mögel
- Blåsbildning
- Flagnande färg

 

2019-08-10, 10:18

Penselvård

Tips om penselvårdNär man målar så använder man ju oftast någon form av pensel.

Tips om penselvård

När man målar så använder man ju oftast någon form av pensel. Dessa penslar varierar i kvalitet och prisklass, och skall man ha ett bra resultat när man målar så rekommenderar jag att du skaffar dig en riktigt bra pensel. En kvalitetspensel är lite dyrare än "måla-och-kasta- penseln" så det är bra att vara rädd om den och vårda den ömt!

Alla nya penslar oavsett pris ,släpper alltid lite penselhår när de är nya. Börja med att skölja penseln i vatten innan ni målar och skvätt ur penseln innan målning så släpper mycket av den lösa borsten då och istället för i din nymålade yta!

När man målar med oljeburen färg så brukar man använda en pensel av naturborst, detta borst är oftast svart till färgen och penseln är tät och fin om det är en pensel av hög kvalitet. Under tiden som man målar så tar man ju lite paus lite då och då, ställ då penseln i en tomkopp med vanligt vatten, använd INTE lacknafta eller penseltvättmedel! När du har pausat färdigt så är det bara att ta upp penseln från vattenkoppen och skvätta ur den lite och sedan fortsätta målningsarbetet. Vattnet "kapslar" in penseln så den inte kommer i kontakt med syre och då hindrar färgen i penseln från att torka. Yrkesmålare förvarar ofta sina oljefärgspenslar i vatten hela tiden och gör bara rent dom vid kulörbyte eller när de stått för länge med färg och börjar bli klumpiga att måla med, vattenbadet bidrar ochså till att penseln håller sig mjuk och fin.

När du sedan har målat färdigt och tänker rengöra din pensel så gör följande. Börja med att tvätta ur penseln ordentligt med lacknafta eller penseltvätt för att få bort all oljefärg som finns i penseln.Det går åt ca. 1 liter lacknafta för att få rent en pensel som är ca 50 mm! Efter lacknaftabadet så tvättar man ut penseln med grönsåpa och vatten, upprepa grönsåpebadet flera gånger för att penseln skall bli riktigt rentvättad. När du är färdig med detta så mår penseln bra av att hänga på t.ex en spik på väggen, för att penseln skall behålla sin form så är det bra att doppa penseln i ren grönsåpa och dra rätt formen på penseln med handen och sedan låta den torka så. Penseln blir då hård av såpan och håller formen. Nästa gång när du skall måla så sköljer du bara penseln med ljummet vatten så blir den mjuk igen och kanonfin att måla med!! Detta tips gäller naturligtvis även för rollers m.m. som man använt i oljeburen färg, var beredd på att det går åt betydligt mer lacknafta för att få rent en roller!! Ett tips är att använda en rollerskrapa för att få bort så mycket färg som möjligt innan man tvättar med lacknafta eller dyl.

Om man målar med vattenburen färg, vilket är mer och mer vanligt idag så är rengörningen lättare än vid oljefärgsmålning. När man målar med vattenburen färg så brukar man använda penslar av syntetborst, dessa är på penslar av högre kvalitet lite "slitsade" i toppen för att de skall ge ett slätare resultat vid målningen.När du tar en fikapaus eller nåt i ditt målande så kan du med fördel lägga penseln i en vanlig plastpåse. Se till att det är rikligt med färg i penseln och förslut sedan påsen väl. Lösningsmedlet i vattenburen färg är ju som man hör på namnet, vatten. När penseln ligger i påsen så avger färgen "vattenånga" som blir instängd i påsen och därmed hindrar färgen och penseln från att torka. När du har målat färdigt och skall rengöra penseln så sköljer du bara ur penseln med vanligt vatten (dock inte rätt ut i avloppet!!) och sedan när all färg är borta ur penseln så rengör du den med grönsåpa och vatten för att hålla borsten i penseln i fin form. Doppa sedan penseln i ren grönsåpa och dra rätt formen och låt den torka. När du skall måla nästa gång så sköljer du den i ljummet vatten och sedan är den klar att måla med igen. Detta rengörnings- och förvarningstips gäller ju givetvis även för rollers som du använt i vattenburen färg.

Jag vet att penseltvättning inte står så högt på prioriteringslistan när ni målar, men jag kan lova er att det är värt den tid det tar, för penseln blir mycket fin att måla med nästa gång och en insliten pensel slår lätt en nyinköpt både i resultat och känsla !!

Det finns säkert en massa tips till om hur man får rent penslar och eftervårdar dem, men dessa sätt är bra tycker jag och de är samtidigt lätta att utföra.

Ha det så gött å lycka till med era penslar!!

Mvh: Henke

2019-05-02, 11:49

Ny trappa med Jotun Demidekk Terrasslasyr

Är din terrass eller utetrappa smutsig blek och trist? Kolla den här filmen..

Tjena !

Är din terrass eller utetrappa eller altan tråkig,smutsig och trist?, Lugn, det finns hjälp!, kolla den här lilla filmen jag gjort om hur du kan få nytt liv i den igen, Jotun Demidekk Terrasslasyr ger din gamla slitna utetrappa eller veranda,terrass osv ett fräscht och fint utseende igen, och det är ganska lättGlad

Mvh; Henke

 

2018-12-31, 14:37

GOTT NYTT ÅR!!

Vill önska alla ett riktigt GOTT NYTT ÅR!!Med vänlig hälsning,; Henke

2018-09-05, 12:00

Vitt är inte bara vitt

Vitt. Kulören som aldrig blir inaktuell. Men vitt är faktiskt inte bara vitt. Det finns en mängd olika vita nyanser som alla ger dig olika kulörupplevelser.

Tjena!

 

Här kommer lite nytt från Jotun, denna gång handlar det om kiulören VITT, som ju inte alltid upplevs som vit men är ändå inom den vita kulörfamiljen, läs mera här för att få lite mer insikt om hur vita kulörer funkar:-) 

Mvh; Henke 

text och bilder nedan från jotun.se

Vitt är inte bara vitt

Vitt är inte bara vitt 

Vitt är inte vitt! LADY 7236 Chiär en kritvit nyans

Vita nyanser

Vitt. Kulören som aldrig blir inaktuell. Men vitt är faktiskt inte bara vitt. Det finns en mängd olika vita nyanser som alla ger dig olika kulörupplevelser. Små nyanser som gör den stora skillnaden. För det är tyvärr inte så att det finns en vit som passar med precis allt. Här får man ta ställning till om man vill ha en vit ton som är varm, kall, gyllene eller mer gråtonad osv.

Möjligheterna är många och därför är det mycket man bör tänka på när man ska välja rätt vit. Vilka kulörer ska den vita fungera ihop med? Golv, köksinredning, andra väggfärger, möbler m.m. Idag väljer t.ex. många färdigmålade fönster och dörrar, och därmed är redan en vit kulör vald. Den vanligaste vita när det gäller fabriksmålade detaljer motsvarar 1453 Bomull som är en varm, eller gulaktig, vit ton. Och så gulaktiga vita toner gör sig inte alls till kritvita väggar eller till kalla gråtoner, eftersom de tenderar att se smutsiga ut.  Väldigt många frågar oss på Jotun om just detta, och därför vill jag gärna dela med mig av några tips kring Jotuns populäraste vita kulörer.

Sveriges mest sålda vita färg

vitt är inte vitt

LADY 1001 Eggvit

LADY 1001 EGGVIT

– En svagt gultonad vit. En av Jotuns mest sålda kulörer! Snygg till de flesta kulörer med en lite gulaktig, varm underton.

Andra gulaktiga vita nyanser

LADY 1624 LÄTTHET

– En svagt gultonad vit, men något vitare och mindre gul än Eggvit. Ett fint alternativ för dem som tycker att Eggvit och Bomull är för gula. Dessutom är Lätthet snygg ihop med en mängd olika kulörer.

LADY 1453 BOMULL

– En gultonad vit som är snäppet gulare än Eggvit. Riktigt fin tillsammans med många kulörer med gula och varma undertoner, t.ex. de klassiska beigea. Detta är den kulör som oftast är på fabriksmålade lister, dörrar och fönster.

LADY 1442 CLARO

– En gultonad, varm vit som är något gulare än Eggvit. Snygg till kulörer som är åt det gulare hållet. Också fin ihop med gyllene bruna och beigea toner.

LADY 8395 VIT KOMFORT

– En svagt gulaktig vit. Mindre gul än Eggvit och med en liten hint av grått. Fin till många kulörer med gula och varma undertoner, t.ex. klassiska beigea och varma gråtoner.

De vitaste vita nyanserna

vitt är inte vitt

LADY 7236 Chi

LADY 7236 CHI

– Jotuns vitaste ton. Den upplevs lite kall, eller kanske helt enkelt kritvit. Fin ihop med en mängd kulörer, bortsett från ljusa, gultonade vita kulörer eftersom de ser smutsiga ut ihop med Chi.

LADY 9918 KLASSISK VIT

– En neutral vit ton utan hint av kulör, endast vitt och svart. Snygg till kalla, neutrala gråtoner och till gråbeigea kulörer.

Vita nyanser med en hint av grått

vitt är inte vitt

LADY 1622 Reflektion

LADY 1622 REFLEKTION

– En varm, svagt gråtonad vit med en hint av rött. Snygg till kulörer med lite röda och varma undertoner, t.ex. varma gråtoner och dämpade beigea kulörer.

vitt är inte vitt

LADY 0486 Silke

LADY 0486 SILKE

– En gultonad vit med en hint av grått. Mindre gul och mer dämpad än Eggvit. Fin ihop med gråbeigea toner, och även med andra lite dämpade kulörta toner.

vitt är inte vitt

LADY 1024 Tidlös

LADY 1024 TIDLÖS

– En gråaktig vit ton med en hint av gult som ger den en svag värme. Vacker till svagt gyllene gråtoner.

LADY 8282 VITPEPPAR

– En varm gråaktig vit ton med en aning gult i sig. Fin ihop med grått och med andra dämpade kulörta toner.

LADY 8394 VIT POESI

– En kall, gråaktig vit ton med en liten gnutta grönt. Snygg ihop med flera klara blå, turkosa och gröna nyanser.

LADY 0471 LJUS ANTIK

– En varm rödaktig vit. Gör sig fint till rödaktiga beigea toner, som t.ex. varma bruntoner.

Vitt är alltså inte bara vitt, utan snarare ett hav av små viktiga nyanser som ofta lägger grunden för vår inredning.

Här kan du läsa mer om vita färger

Ett väl genomtänkt val av kulörer skapar fin harmoni i hemmet. Lycka till med kulörvalet kära LADY-vänner!

Jotun Nina

Jotun Nina – Nina Klæbo Mørkve | Skandinavisk Kulörchef Jotun

Nina har alltid full koll på de senaste trenderna. Hon trollar fram de allra vackraste färgkombinationerna och hennes kulörråd är alltid träffsäkra. Tillsammans med LADY-teamet tar hon gång på gång fram de vackraste kulörerna och färgkartorna.


Just nu visas nyhet 1 - 10 av totalt 187.  |  Nästa sida »

Prenumerera på uppdateringar:

Ange din e-postadress nedan om du vill få ett e-post när en uppdatering sker på denna sida.