Du är här: Måla ute

Måla utomhus

De flesta tänker väl på att måla om sitt hus när man hör måla utomhus. Och många målar ju om sitt hus under sommarhalvåret, det finns väldigt många uppfattningar om vad som är "rätt" när man målar om sitt hus.

Vissa tycker bara att det skall vara som förr i världen när man använde linoljefärger i stor utsträckning, medans andra tycker att dagens moderna utvändigfärger med latex/akrylat är det bästa.Det är viktigt att det blir rätt när du väljer färgtyp, och nu menar jag inte kulören i första hand utan den färg som skall skydda ditt hus i många år genom sol, regn snö och vind m.m.

Det finns ju en hel massa material som hus är byggda av också, det finns då färgtyper som är speciellt gjorda för att passa på specifikt underlag och det är därför omöjligt för mig att här skriva om alla de färgtyper som finns, jag skall under denna kategori bara försöka ge lite tips och råd om vad som är bra att tänka på innan man målar och lite om penselvård vilket är nog så viktigt samt lite övriga tricks som underlättar för er när ni målar.

 

Jag råder er till att gå till er lokala färgfackhandel som ni har förtroende för, för att få rätt vägledning och rätt typ av färg till just erat hus.Tänk på att det är ett stort arbete med att måla om sitt hus, det är mycket underarbete med tvättning, eventuell skrapning osv. och man har oftast begränsat med tid på sin semester, så planera noggrant innan ni börjar, fråga hellre en gång för mycket än en gång för lite om det finns saker ni är osäkra på.

Det tar även tid med att välja rätt kulör till ditt hus, det kan vara svårt att bara utifrån en färgkarta tänka sig hur det blir på sitt hus, köp provburkar och provmåla och testa tills ni är helt nöjda innan ni köper färg till erat hus.

Men det är ju inte bara huset man målar om under sommarhalvåret utan kanske även sina utemöbler, sitt förråd, sitt staket m.m. Detta skall jag också försöka ge tips och råd om samt t.ex hur man oljar sin uteplats, altan, veranda m.m.

Till sist, se till att ha kul när ni målar, tänk på att det blir ju oftast finare när det är nymålat än vad det var innan.

Passa på att njuta av erat arbete. Ni förskönar ju för ert eget nöjes skull!! eller hur.....?

Hustyper och kulörer finns i ett stort urval, svårt som husägare att veta vad som finns och hur det blir på huset. Köp provburkar och testa!!

Färgsättning utvändigt är kul men kan vara lite trixigt, men också väldigt spännande. Våga visa din personlighet i kulörvalet, man frågar ju alltid vänner och bekanta vad de tycker, men dom bor ju inte i erat hus eller hur? Så varför låta någon annan bestämma?

Färgtillverkare finn s det ett flertal, här är Alcro färg och deras Bestå Täckfärg. De flesta färgtillverkare pratar om systemmålning, dvs man använder flera produkter för att få bästa resultat. Till fasader på hus brukar man använda en impregnerande grundolja, sedan en grundfärg och till slut en täckfärg.

Här är Jotun färgs Demidekk Optimal, även den en färg som målas i system - alltså impegnerande grundolja, grundfärg och sedan täckfärg.

Lycka till
/Henke