Du är här: Tapetsering

Tapetsering

Tapeter har ju använts i flera hundra år till att försköna våra väggar i våra hem, men vad är det för skillnad på olika tapeter? Häng på här så skall jag förklara lite om just tapeter.

Det mest förekommande är papperstapeter. Dessa finns i en massa olika mönster och variationer och är för det mesta släta. Det vanligaste är att man applicerar limmet direkt på tapetens baksida och sedan låter de "svälla" eller ta åt sig limmet i några minuter. Tiden som de skall dra åt sig limmet varierar från tapet till tapet och det skall stå på artikellappen som sitter på rullen när man köper den om hur länge de skall "svälla" , det brukar vara ca. 2-4 min.

Problem som kan uppstå med papperstapeter är att det kan bli bestående blåsor bakom tapeten efter man har hängt upp den och den torkat klart. Detta beror i de flesta fall på för lite lim vid limmningen av tapeten. Beräkna ca: 1 liter lim till en rulle tapet så brukar det bli bra, ett råd är att absolut inte snåla på limmet!!. Det finns färdigblandat tapetlim och det finns tapetklisterpulver som man blandar ut med vatten.

Jag personligen föredrar det färdigblandade limmet, för jag tycker det är bra koncistens och det limmar bra och är klumpfritt. Klister som man blandar själv kan ibland vara svårt att vispa upp ordentligt och då bildas klumpar som blir kvar bakom tapeten. Hur man applicerar limmet varierar det också.

En del föredrar att pensla på det med en limpensel och en del tycker att det är bättre med en roller. Det är inte så noga hur man gör, huvudsaken är att det blir rätt mängd tapetlim på tapeten, speciellt i kanterna, samt att det skall kännas bekvämt när man arbetar, prova dig fram till det du känner är bäst för dig!.

Inom yrkesmåleriet använder vi nu för tiden klistermaskiner som via en vals limmar tapeten, detta går mycket fort och tjänar in en massa tid jämfört med att limma med exempalvis roller. Det finns en del symboler på tapetrullens artikellapp om vad man skall använda för lim och hur den skall sättas , hur tålig den är , om den är specialbehandlad på något vis osv. Dessa symboler samt förklaringar finner du längre ner på denna sida. Det är viktigt att följa upphängningsråden som tillverkaren skrivit för att du skall få bästa möjliga resultat. En slät papperstapet kräver naturligtvis även ett slätt och väl utfört underarbete, så var noga med din spackling och eventuell förgrundning så att det inte blir en massa spackelskarvar som syns bakom tapeten.
 
En annan typ av tapeter som fullkomligt exploderat på marknaden är sk. nonwowen-tapeter . Dessa tapeter kallas även Easy-up eller Quick-up eller Sätt-lätt osv. allt beroende på vilken tillverkare tapeten har. Det som skiljer dessa från övriga tapeter är att limmet appliceras direkt på väggen istället för på tapeten. Detta gör tapetseringen enklare tycker de flesta som provat detta. Pappret som används till dessa tapeter heter nonwowen och är väldigt slitstarkt. Tapeten behöver inte ligga och "svälla" som traditionella papperstapeter utan dessa kan hängas upp direkt efter att man påfört limmet på sin vägg. Det krävs ett speciellt lim som heter lite olika det också beroende på vem som tillverkar det. Casco´s lim heter Premium vegglim, det flesta tillverkare har ett namn som på något vis antyder att det skall limmas på väggen och är för sk. easy-up tapeter. Är du osäker så fråga i din lokala färgfackhandel, där vet dom.

När man då skall tapetsera med dessa tapeter så är det även här viktigt att inte snåla på limmet! , påför rikligt med lim!. Rulla på det på väggen med en limroller för bästa resultat. Fråga efter en tapetlåda för tapeten på det stället där du köper dem. I denna låda har du sedan tapeten när du arbetar, limma på väggen lite mer än tapetens bredd och dra sedan upp tapeten ur lådan och fäst den på väggen och borsta ut luftblåsorna med en tapetborste eller ett tapetverktyg (se bild nedan).

Skär av vid taket och nere vid golvet. Fortsätt sedan med att limma vidare och sätt sedan nästa våd kant i kant med den du började med, ett tips är att ha en hink med ljummet vatten och en svamp som du kan torka bort limmrester med. Var inte rädd för att blöta ner tapeten, dessa tapeter tål massor med vatten !! torka noga med svampen så att du får bort alla limmrester.

Detta sätt av tapetsering är som sagt väldigt populärt nu, och har du inte provat detta så rekommenderar jag dig till att testa nästa gång du skall tapetsera. Det går fort och resultatet brukar bli mycket fint med nästan inga synliga skarvar alls.

Skulle du ändå känna att det vore skönt med lite hjälp så kan jag rekommendera Måleriskeppet i Stockholm, de har erfarna målare som kan hjälpa dig

Lycka till !!

Mvh: Henke